POOQ Blog

Hoe kom ik aan mijn volgende zzp opdracht?

Gepubliceerd op 23-03-2022

Het volgende artikel is misschien wat overbodig voor de doorgewinterde zzp’er. Gezien het aantal nieuwe aanmeldingen van startende zzp’ers en vragen die wij ontvingen leek het ons bij POOQ toch geen overbodige luxe.


Jouw netwerk

Ja hij staat bovenaan, zelfs boven een marktplaats zoals POOQ. Jouw netwerk is nu eenmaal belangrijk bij de zoektocht naar een volgende opdracht. Het onderhouden van je netwerk moet je continu blijven doen, niet alleen wanneer je een nieuwe opdracht zoekt. Oud werkgevers, studiegenoten, opdrachtgevers of zelfs je teamgenoot op de sportvereniging, ze kunnen allemaal de sleutel zijn tot jouw volgende opdracht. Via een bekende binnenkomen geeft je ook nog eens een voorsprong. Wanneer je goed werk levert en je netwerk in orde is zal je zien dat je zelden lang zonder een opdracht zit.

Jouw netwerk kun je altijd uitbreiden door het bezoeken van (online) evenementen zoals netwerkborrels, recepties, beurzen en congressen.


Online marktplaatsen (let op: Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend)

Eenvoudig op de hoogte blijven van nieuwe opdrachten, jezelf profileren en snel contact met opdrachtgevers en bureaus die zzp’ers zoeken? Bij een goede online marktplaats voor zzp/freelance opdrachten kan dit allemaal. Wij, POOQ.nl, zijn al meer dan 15 jaar de marktplaats voor het vinden van jouw volgende opdracht in HR, mar/com, finance, (project)management, ICT en overige zakelijke dienstverlening. Meer dan 360 opdrachtgevers plaatsen dagelijks nieuwe opdrachten. Per mail ontvang je een bericht zodra er een nieuwe opdracht wordt geplaatst die bij jouw gekozen vakgebied past. Er zijn meer marktplaatsen, zoek er een die bij jouw vak past en het kan zeker geen kwaad je bij meerdere marktplaatsen in te schrijven. 


Social Media

LinkedIN, Twitter en zelfs Facebook kan jou helpen jouw volgende opdracht te vinden. Recruiters gebruiken social media op grote schaal om talent te vinden. Zorg dus voor een goed profiel en bedenk hoe je jezelf op deze platformen presenteert. Word lid van groepen die bij jouw vakgebied passen, deel af en toe wat informatie en reageer op vakgenoten. Zorg dat je zichtbaar bent zonder dit te overdrijven. 


Marketing

Het blijft een “probleem” van veel zzp’ers. Vaak erg goed in het eigen vakgebied maar minder sterk in het presenteren en verkopen van jezelf. Met een paar kleine zaken zorg je ervoor dat jouw profiel net wat beter uit de bus komt en dat je daardoor op gesprek mag komen.

Zorg voor een goed opgemaakt en bijgewerkt LinkedIn profiel. Opleidingen, ervaring, contactgegevens, alles juist en compleet. Een professionele profielfoto is geen overbodige luxe. Er zijn verschillende fotografen die dit voor een schappelijke prijs aanbieden. Deze eenmalige investering is het overwegen zeker waard. 

Een eigen (eenvoudige) website werkt als een online visitekaartje. Je kan er net wat meer op kwijt dan op LinkedIn. In sommige gevallen kan je bijvoorbeeld gemaakt werk laten zien of heb je de ruimte om wat meer in te gaan op jouw kwaliteiten. Zorg dan direct voor een professioneel e-mailadres. De gratis e-mailproviders als Hotmail, Gmail en Yahoo werken prima, het is alleen zakelijker als jij een e-mailadres met eigen domeinnaam hebt. Al voor een paar euro per maand heb je een eigen website + e-mailadres. 

Inflatie? Vergeet je tarief niet te verhogen!

Gepubliceerd op 17-01-2022

Sinds 2003 is de inflatie in Nederland niet zo hoog geweest. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat het over 2021 om 2,7 % gaat. Vooral december was een uitschieter, de prijzen stegen met 5,7% in die maand. Zo'n hoog maandcijfer hebben we al decennia niet gezien. 

Samen met de krapte op de arbeidsmarkt is dit een uitgelezen moment om als zzp'er je tarief on der de loep te nemen. Ook voor 2022 is de verwachting dat de inflatie gestaag blijft stijgen. Doe je niets aan je tarief dan ga je er dus op achteruit. Je kan simpelweg minder kopen voor  je euro. 

HeadFirst, een bekende HR dienstverlener, deed onderzoek naar zzp tarieven voor 2022. Gemiddeld stijgen deze met 7%. Vooral binnen praktisch opgeleide beroepsgroepen worden grote stijgingen verwacht met uitschieters van wel 44,6% (machinemonteurs). Een te kort aan vaklieden is hier vooral de reden van de stijging. Maar ook hoogopgeleide professionals verhogen naar verwachting hun tarief, gemiddeld met 5%.

Zzp’er blijkt weerbaar: 97% denkt TOZO4 niet nodig te hebben

Gepubliceerd op 25-05-2021

Door onze boekhoudpartner MoneyMonk

Zzp’ers kregen financieel flinke klappen tijdens de coronacrisis. Inmiddels maakt bijna 4 op de 5 weer dezelfde of een hogere omzet als voor de eerste lockdown vorig jaar. Ongeveer de helft heeft het uurtarief verhoogd, meer dan de helft heeft 6 maanden buffer op de spaarrekening en slechts 3% denkt gebruik te moeten maken van de TOZO4-tegemoetkoming.

“We hebben van 300 dienstverlenende zzp’ers gehoord hoe ze er nu voorstaan en hoe ze denken over de toekomst van hun bedrijf,” vertelt Jasper Horstink, oprichter en eigenaar bij MoneyMonk. “Het is de derde follow-up die we doen, waaruit weer blijkt dat zelfstandigen weerbaarder zijn geworden.”

Van de zzp’ers antwoordt 38% dat de omzet hoger is dan voor het begin van de eerste lockdown. 41% heeft ongeveer dezelfde omzet en 21% moet het met minder doen. De stijging bedraagt in bijna 56% van de gevallen zo’n €500 tot €2.500 per maand. Van de zzp’ers maakt 76% meer declarabele uren dan voor de eerste lockdown en hanteert 46% een hoger uurtarief. Van de zzp'ers die sinds 13 maart 2020 zijn gestart met ondernemen geeft 63% aan een hogere omzet te draaien dan vooraf verwacht was.

Tegelijkertijd is meer dan 10% van de zelfstandigen €10.000 of meer aan omzet misgelopen tijdens de coronacrisis. Horstink licht toe: “De klappen waren flink, en het herstel is soms nog pril. Van de ondernemers die veel omzet mis hebben gelopen maakt 74% minder declarabele uren dan vorig jaar.” Tegelijkertijd lijken de ondernemers zich weerbaarder te maken, omdat 52% aangeeft minimaal 6 maanden vooruit te kunnen met de huidige buffer op de spaarrekening.

Maar liefst 97% van de zzp’ers denkt de TOZO4-tegemoetkoming niet nodig te hebben. Dat komt bovendien overeen met slechts 4% van de zelfstandigen die denkt in de financiële problemen te komen. Wel verwacht 43% dat de zwaarste klappen dit jaar pas zullen volgen. Om dat op te vangen zou 17% graag een basisinkomen door de overheid zien. Zo’n 23% wil dat de overheid de belastingen verlaagt en maar liefst 39% stelt voor dat woonkosten (gedeeltelijk) aftrekbaar zouden moeten zijn.

Netwerken moeten zzp’ers ten slotte gedwongen vooral online doen. Zo’n 75% gebruikt daarvoor al LinkedIn. Clubhouse is vanuit het niets een goede tweede geworden, daar maakt 22% inmiddels gebruik van.

Over MoneyMonk en het onderzoek
MoneyMonk biedt een alles-in-één oplossing voor zzp'ers, voor projectmanagement en online boekhouden. Het bedrijf gaat voor ultieme klanttevredenheid en is trots op de 9,8 waar klanten de software mee waarderen. Het onderzoek werd gehouden onder abonnees van de nieuwsbrief aan klanten, die gevraagd werden naar de effecten van de coronacrisis op hun werk als ZZP'er. Leden van POOQ kunnen MoneyMOnk gratis uitproberen en ontvangen 25% korting. Klik Hier.

Minder fulltime freelance opdrachten in 2020

Gepubliceerd op 24-03-2021

Meer dan een jaar geleden werd de eerste coronabesmetting in Nederland bekend gemaakt. Wat hebben een jaar lang coronamaatregelen voor gevolgen voor zzp’ers? Is het aantal zzp’ers zoals ieder jaar weer gegroeid en hoe zit het met het aantal freelance opdrachten? Bij POOQ doken we in de cijfers. 

Aantal zzp’ers

Het aantal zzp’ers is in 2020 gegroeid, dat lijkt goed nieuws. Daar staat tegenover dat het aantal fulltime zzp’ers in 2020 ieder kwartaal lager was dan het jaar daarvoor. Hieruit kunnen we opmaken dat het aantal fulltime zzp opdrachten in 2020 is gedaald ten opzichte van 2019. In Q4 hadden 894.000 zzp’ers een fulltime opdracht, 44 duizend minder dan een jaar eerder. Van de freelancers die minder dan 20 uur per week werken wil 1 op de 3 meer uren maken, in 2019 was dit 1 op de 4 – zo blijkt uit cijfers van het CBS. We zien dus wel een toename in het aantal zzp’ers maar vooral in de groep die 35 of minder uur per week werkt. Een groot deel van deze groep wil meer uren draaien. We zien dat vooral zzp’ers met administratieve, creatieve, commerciële en bedrijfseconomische beroepen op zoek zijn naar zzp opdrachten met meer uren.

Aantal opdrachten voor zzp’ers

In het aanbod van freelance opdrachten bij POOQ zien we een aantal interessante zaken. In 2020 zijn er in totaal 7950 opdrachten geplaatst, in 2019 waren dat er 8705. Voor het eerst in meer dan 10 jaar POOQ een daling van het aantal opdrachten (9%). De daling van het aantal opdrachten was vooral zichtbaar in het staartje van Q1 en Q2. Bedrijven waren onwennig en onzeker over de toekomst en een zzp’er inhuren om die vervolgens vanuit zijn/haar eigen huis te laten werken was toen voor veel bedrijven nog een brug te ver. Inmiddels zijn veel bedrijven gewend aan de nieuwe situatie en hadden we in Q4 van 2020 zelfs 9% meer opdrachten dan in 2019. Deze groei komt niet alleen uit het bedrijfsleven, de overheid speelt hier ook een belangrijke rol in. Door de corona crisis hebben veel overheidsorganisaties zoals de GGD en gemeenten tijdelijk extra krachten nodig. Dat zien we duidelijk terug in het aanbod van freelance opdrachten. 2021 is wat betreft het aanbod voortvarend begonnen, year to date is het aanbod van zzp opdrachten met 15% gestegen ten opzichte van 2020. 

N.B. De data over het aantal opdrachten is afkomstig van POOQ. POOQ heeft alleen opdrachten in de zakelijke dienstverlening (marketing, communicatie, HR, (Project)management, finance enz) & ICT op de website staan. Het kan dus zijn dat deze cijfers niet overeenkomen met andere branches.

Gaan zzp’ers zich houden aan de verplichte quarantaine?

Gepubliceerd op 17-08-2020

Zelfstandigen zonder personeel die niet in staat zijn thuis te werken maken zich zorgen over de nieuwe quarantainemaatregelen van het kabinet. Zzp’ers lopen bij een verplichte thuisisolatie inkomsten mis en dat in een tijd dat het voor veel van hen al geen vetpot is.


Minister de Jonge kwam dinsdagavond met een voorstel dat mensen die in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op corona verplicht in thuisquarantaine moeten. Ook wanneer iemand een van de “oranje gebieden” heeft bezocht moet men 14 dagen thuisblijven.


Zzp-belangenorganisaties maken zich zorgen over de geplande maatregelen. Mensen in loondienst krijgen hun salaris gewoon doorbetaald maar een zzp’er heeft geen inkomsten wanneer er niet kan worden gewerkt. De belangenorganisaties pleiten dan ook voor een gepaste compensatie. 


Voor de noodzaak van de thuisquarantaine is begrip maar mensen gedwongen zonder inkomsten thuis laten zitten is niet reëel. Om er voor te zorgen dat iedereen zich aan de regels zal houden is er voldoende draagvlak nodig. 


FNV Zelfstandigen, PZO en ZZP Nederland willen met het ministerie van sociale zaken in gesprek om tot een mogelijke oplossing te komen. 

1 2 3 4 5 6 7 8 ... 14 15