Zzp’er blijkt weerbaar: 97% denkt TOZO4 niet nodig te hebben

Gepubliceerd op 25-05-2021

Door onze boekhoudpartner MoneyMonk

Zzp’ers kregen financieel flinke klappen tijdens de coronacrisis. Inmiddels maakt bijna 4 op de 5 weer dezelfde of een hogere omzet als voor de eerste lockdown vorig jaar. Ongeveer de helft heeft het uurtarief verhoogd, meer dan de helft heeft 6 maanden buffer op de spaarrekening en slechts 3% denkt gebruik te moeten maken van de TOZO4-tegemoetkoming.

“We hebben van 300 dienstverlenende zzp’ers gehoord hoe ze er nu voorstaan en hoe ze denken over de toekomst van hun bedrijf,” vertelt Jasper Horstink, oprichter en eigenaar bij MoneyMonk. “Het is de derde follow-up die we doen, waaruit weer blijkt dat zelfstandigen weerbaarder zijn geworden.”

Van de zzp’ers antwoordt 38% dat de omzet hoger is dan voor het begin van de eerste lockdown. 41% heeft ongeveer dezelfde omzet en 21% moet het met minder doen. De stijging bedraagt in bijna 56% van de gevallen zo’n €500 tot €2.500 per maand. Van de zzp’ers maakt 76% meer declarabele uren dan voor de eerste lockdown en hanteert 46% een hoger uurtarief. Van de zzp'ers die sinds 13 maart 2020 zijn gestart met ondernemen geeft 63% aan een hogere omzet te draaien dan vooraf verwacht was.

Tegelijkertijd is meer dan 10% van de zelfstandigen €10.000 of meer aan omzet misgelopen tijdens de coronacrisis. Horstink licht toe: “De klappen waren flink, en het herstel is soms nog pril. Van de ondernemers die veel omzet mis hebben gelopen maakt 74% minder declarabele uren dan vorig jaar.” Tegelijkertijd lijken de ondernemers zich weerbaarder te maken, omdat 52% aangeeft minimaal 6 maanden vooruit te kunnen met de huidige buffer op de spaarrekening.

Maar liefst 97% van de zzp’ers denkt de TOZO4-tegemoetkoming niet nodig te hebben. Dat komt bovendien overeen met slechts 4% van de zelfstandigen die denkt in de financiële problemen te komen. Wel verwacht 43% dat de zwaarste klappen dit jaar pas zullen volgen. Om dat op te vangen zou 17% graag een basisinkomen door de overheid zien. Zo’n 23% wil dat de overheid de belastingen verlaagt en maar liefst 39% stelt voor dat woonkosten (gedeeltelijk) aftrekbaar zouden moeten zijn.

Netwerken moeten zzp’ers ten slotte gedwongen vooral online doen. Zo’n 75% gebruikt daarvoor al LinkedIn. Clubhouse is vanuit het niets een goede tweede geworden, daar maakt 22% inmiddels gebruik van.

Over MoneyMonk en het onderzoek
MoneyMonk biedt een alles-in-één oplossing voor zzp'ers, voor projectmanagement en online boekhouden. Het bedrijf gaat voor ultieme klanttevredenheid en is trots op de 9,8 waar klanten de software mee waarderen. Het onderzoek werd gehouden onder abonnees van de nieuwsbrief aan klanten, die gevraagd werden naar de effecten van de coronacrisis op hun werk als ZZP'er. Leden van POOQ kunnen MoneyMOnk gratis uitproberen en ontvangen 25% korting. Klik Hier.

< Terug