Gaan zzp’ers zich houden aan de verplichte quarantaine?

Gepubliceerd op 17-08-2020

Zelfstandigen zonder personeel die niet in staat zijn thuis te werken maken zich zorgen over de nieuwe quarantainemaatregelen van het kabinet. Zzp’ers lopen bij een verplichte thuisisolatie inkomsten mis en dat in een tijd dat het voor veel van hen al geen vetpot is.


Minister de Jonge kwam dinsdagavond met een voorstel dat mensen die in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op corona verplicht in thuisquarantaine moeten. Ook wanneer iemand een van de “oranje gebieden” heeft bezocht moet men 14 dagen thuisblijven.


Zzp-belangenorganisaties maken zich zorgen over de geplande maatregelen. Mensen in loondienst krijgen hun salaris gewoon doorbetaald maar een zzp’er heeft geen inkomsten wanneer er niet kan worden gewerkt. De belangenorganisaties pleiten dan ook voor een gepaste compensatie. 


Voor de noodzaak van de thuisquarantaine is begrip maar mensen gedwongen zonder inkomsten thuis laten zitten is niet reëel. Om er voor te zorgen dat iedereen zich aan de regels zal houden is er voldoende draagvlak nodig. 


FNV Zelfstandigen, PZO en ZZP Nederland willen met het ministerie van sociale zaken in gesprek om tot een mogelijke oplossing te komen. 

< Terug