Minder fulltime freelance opdrachten in 2020

Gepubliceerd op 24-03-2021

Meer dan een jaar geleden werd de eerste coronabesmetting in Nederland bekend gemaakt. Wat hebben een jaar lang coronamaatregelen voor gevolgen voor zzp’ers? Is het aantal zzp’ers zoals ieder jaar weer gegroeid en hoe zit het met het aantal freelance opdrachten? Bij POOQ doken we in de cijfers. 

Aantal zzp’ers

Het aantal zzp’ers is in 2020 gegroeid, dat lijkt goed nieuws. Daar staat tegenover dat het aantal fulltime zzp’ers in 2020 ieder kwartaal lager was dan het jaar daarvoor. Hieruit kunnen we opmaken dat het aantal fulltime zzp opdrachten in 2020 is gedaald ten opzichte van 2019. In Q4 hadden 894.000 zzp’ers een fulltime opdracht, 44 duizend minder dan een jaar eerder. Van de freelancers die minder dan 20 uur per week werken wil 1 op de 3 meer uren maken, in 2019 was dit 1 op de 4 – zo blijkt uit cijfers van het CBS. We zien dus wel een toename in het aantal zzp’ers maar vooral in de groep die 35 of minder uur per week werkt. Een groot deel van deze groep wil meer uren draaien. We zien dat vooral zzp’ers met administratieve, creatieve, commerciële en bedrijfseconomische beroepen op zoek zijn naar zzp opdrachten met meer uren.

Aantal opdrachten voor zzp’ers

In het aanbod van freelance opdrachten bij POOQ zien we een aantal interessante zaken. In 2020 zijn er in totaal 7950 opdrachten geplaatst, in 2019 waren dat er 8705. Voor het eerst in meer dan 10 jaar POOQ een daling van het aantal opdrachten (9%). De daling van het aantal opdrachten was vooral zichtbaar in het staartje van Q1 en Q2. Bedrijven waren onwennig en onzeker over de toekomst en een zzp’er inhuren om die vervolgens vanuit zijn/haar eigen huis te laten werken was toen voor veel bedrijven nog een brug te ver. Inmiddels zijn veel bedrijven gewend aan de nieuwe situatie en hadden we in Q4 van 2020 zelfs 9% meer opdrachten dan in 2019. Deze groei komt niet alleen uit het bedrijfsleven, de overheid speelt hier ook een belangrijke rol in. Door de corona crisis hebben veel overheidsorganisaties zoals de GGD en gemeenten tijdelijk extra krachten nodig. Dat zien we duidelijk terug in het aanbod van freelance opdrachten. 2021 is wat betreft het aanbod voortvarend begonnen, year to date is het aanbod van zzp opdrachten met 15% gestegen ten opzichte van 2020. 

N.B. De data over het aantal opdrachten is afkomstig van POOQ. POOQ heeft alleen opdrachten in de zakelijke dienstverlening (marketing, communicatie, HR, (Project)management, finance enz) & ICT op de website staan. Het kan dus zijn dat deze cijfers niet overeenkomen met andere branches.

< Terug