Zzp'er investeert volop in professionele ontwikkeling

Gepubliceerd op 26-06-2015

Ontwikkeling staat tegenwoordig hoog op de agenda van de zzp'er. Zelfstandigen volgen seminars, cursussen en opleidingen om up tot date te blijven op hun vakgebied. Meer dan 85 % investeert in ontwikkeling en is niet te beroerd daar voor te betalen. Maar liefst een kwart geeft daar meer dan Euro 1.500.- per jaar aan uit. Vooral zelfstandigen op het gebied van administratie, communicatie, ICT en management besteden veel tijd en geld hun professionele ontwikkeling.
 
POOQ.nl, bekende matchsite voor zzp'ers en opdrachtgevers, deed onder zijn 15.000 leden onderzoek naar hun investering in beroepsmatige ontwikkeling. Meer dan de helft van de ondervraagden ontwikkelt zich op hun beroepsgebied en betaalt daar ook voor. Populair zijn seminars en webinars, op de voet gevolgd door cursussen. Met 30% is het volgen van een opleiding het minst populair. 
 
Andere vormen van ontwikkeling worden ook volop aangewend. Maar liefst 76% doet aan zelfstudie met behulp van boeken en webartikelen en 60% gebruikt vakliteratuur om actuele kennis op te doen. Opvallend is dat slechts 15 % van de ondervraagden weinig, of helemaal niet zijn of haar kennis bijschaaft.
 
Oprichter en eigenaar Elmar Vat van zzp marktplaats POOQ.nl is enthousiast, maar verbaast zich niet over de uitkomsten van het onderzoek. "We werken dagelijks met opdrachtgevers en zzp'ers dus deze professionele instelling is voor ons geen nieuws. Het feit dat zzp'ers zich blijven ontwikkelen draagt ongetwijfeld bij aan hun steeds sterkere positie op de arbeidsmarkt. Voorbeelden daarvan zien we dagelijks in de contacten met onze leden".  
< Terug