ZZP-ers in actie tegen de 'nieuwe VAR'

Gepubliceerd op 22-02-2016

Wij schreven er een aantal keer over, Per 1 mei gaat de VAR verdwijnen en maakt deze plaats voor de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Dit om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. 

Niet iedereen is even blij met de nieuwe wet en ook wij zijn geen fan van de wet DBA zoals hij nu is. Opdrachtgevers krijgen, zo lijkt het, meer verantwoordelijkheid. Dit kan betekenen dat zij minder snel voor zzp’ers zullen kiezen omdat de risico’s te groot zijn. Een tweede probleem waar zzp’ers mee kampen is de angst voor een enorme papierwinkel. Voor iedere opdracht moet er immers een nieuw goedgekeurd contract worden opgemaakt. Voor veel zzp’ers is dit veel te omslachtig en gaat het het probleem van schijnzelfstandigheid niet oplossen. 

Een aantal zzp’ers zit de nieuwe wet zo dwars dat zij een petitie zijn gestart. Zij vragen de verantwoordelijke minister het plan te herzien en het een ander te vereenvoudigen. Ook vragen zijn om een betere informatievoorziening. Dat de initiatiefnemers hier niet alleen in staan blijkt wel uit de inmiddels 22565 ondertekeningen.

Ben jij het ook niet eens met de plannen van Wiebes onderteken de petitie dan hier. 

< Terug