Zzp-er positief over 2016

Gepubliceerd op 21-12-2015

Zzp’ers zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Zij geven het aankomende jaar een 7,3. Niet eerder kwam het cijfer boven de 7 uit.

Ieder jaar onderzoekt ZZP Netwerk Nederland het vertrouwen in de toekomst onder zzp’ers. Dit jaar ligt dat vertrouwen beduidend hoger dan voorafgaande jaren. Lag het gemiddelde in de afgelopen 6 jaar zo rond de 6,3, dit jaar geven de 1311 respondenten een 7,3 gemiddeld. Opvallend is dat mannen een aanzienlijk hoger cijfer geven dan vrouwen. Waar de mannen op een gemiddeld cijfer van een 7,6 uitkomen blijven de vrouwen steken op een 6,9. Wat hier precies de reden van is is onbekend maar het kan natuurlijk komen doordat vrouwen over het algemeen iets behoudender zijn.

Een duidelijke oorzaak van het toenemende vertrouwen is niet te noemen. Het lijk er in ieder geval op dat de stijgende economie nu ook voor de zzp’er zijn vruchten afwerpt. Wellicht speelt het belastingplan met 5 miljard euro aan lastenverlichting ook mee.
"Toch kunnen de ZZP'ers van Nederland - en dat geldt uiteraard voor elke ondernemer - het zich niet permitteren om op de lauweren te rusten,"  zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.. "Het economisch herstel voelt nog wel broos aan. Feit is echter wel dat de opdrachtenportefeuille en vooral ook de diversiteit van opdrachten en opdrachtgevers groter is dan in voorgaande jaren."
 
Bron: ZZP Netwerk Nederland
< Terug