ZZP-er en zwanger, wat zijn je rechten?

Gepubliceerd op 22-01-2016

Begin januari schreven we al dat het aantal vrouwelijke zzp’ers enorm toeneemt. Als zwangere vrouw in loondienst heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof maar wat zijn je rechten als vrouwelijke ondernemer?

Gelukkig, ook voor vrouwelijke ondernemer is er iets geregeld in Nederland. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling, afgekort de ZEZ. Tussen 2010 en 2016 groeide het aantal vrouwelijke ondernemers met 46%. Ongeveer 35% van alle ondernemers is vrouw. Het UWV verstrekt jaarlijks ongeveer 10 000 uitkeringen aan zwangere zelfstandigen.
 
Waar moet je aan voldoen
 
Ten eerste moet je aan een van de drie volgende voorwaarden voldoen:
 
- U bent zelfstandige met of zonder personeel.
- U bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
- U bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.
 
Je moet daarnaast door de overheid als ondernemer worden gezien. Dit houdt in dat je in het kalenderjaar voordat de ZEZ ingaat minimaal 1225 als ondernemer gewerkt hebt. Wanneer je minder gewerkt hebt is de uitkering lager. Dit hangt af van de winst die gemaakt is.
 
Wat kan je verwachten?
 
Helaas, de ZEZ-uitkering neemt niet 1 op 1 je winst of salaris uit de onderneming over. De ZEZ-uitkering is namelijk nooit hoger dan het wettelijk bruto minimumloon. Voor veel vrouwelijke ondernemers betekent dit lagere inkomsten gedurende het verlof. En positieve punt is dat je wel 8% vakantiegeld krijgt. De ZEZ duurt net als normaal zwangerschapsverlof minimaal 16 weken en gaat 4 tot 6 weken voor de bevalling in. Na de bevalling heb je altijd recht op minimaal 10 weken ZEZ-uitkering.
Voor veel vrouwelijke ondernemers is het natuurlijk niet zo gemakkelijk als het er staat. Zomaar 16 weken alle activiteiten staken is niet voor iedereen een optie. Toch is het natuurlijk goed om te weten dat de ZEZ er is.
< Terug