Zijlstra: zzp'er niet het probleem, maar de oplossing

Gepubliceerd op 01-06-2015
VVD-fractievoorzitter Zijlstra heeft het op het partijcongres opgenomen voor bedrijven die zzp'ers en mensen met een tijdelijk contract inhuren. Hij vindt dat de arbeidsmarkt onvoldoende is voorbereid op de toekomst en wil dat werkgevers verlost worden van de ballast van vaste contracten, zodat ze sneller nieuwe mensen kunnen aannemen. 
 
"De zekerheid die een vast contract lijkt te bieden, is vooral een schijnzekerheid. Ontslag is vaak toch onvermijdelijk als je bedrijf in de problemen komt", zei Zijlstra in een toespraak.
 
Doordat mensen als zzp'er aan de slag gaan, hebben ze een baan, hebben ze een inkomen. Dat gaan we hun niet afnemen.
 
Zijlstra
Volgens Zijlstra moeten flexibele arbeidscontracten de norm worden. Hij vindt dat er nu te veel regelingen zijn die bedoeld zijn om mensen te beschermen, maar hen in de praktijk uitsluiten van de arbeidsmarkt. 
Zijlstra gaf als voorbeeld een 60-jarige man die in de bouw aan de slag wil. "Denkt u dat een werkgever hem dan een vast contract geeft? Nee, natuurlijk niet." Hij zei af te willen van "de dwangbuis van collectieve arbeidsovereenkomsten".
 
Oplossing
"Doordat mensen als zzp'er aan de slag gaan, hebben ze een baan, hebben ze een inkomen. Dat gaan we hun niet afnemen. In de huidige starre arbeidsmarkt zijn zzp'ers niet een probleem, maar de oplossing."
 
De toespraak van Zijlstra lijkt niet in lijn met het standpunt van het kabinet. PvdA-minister Asscher wil juist schijnconstructies aanpakken zoals in de postsector, zodat werknemers meer rechten krijgen.
Links siddert voor toekomst
 
Zijlstra hekelde in zijn toespraak ook het "achteruitgangspessimisme" van linkse politici. "Ze zijn bang voor veranderingen, ze sidderen voor de toekomst. Joop den Uyl stelde al eens voor om een automatiseringsheffing in te voeren om oude banen te beschermen. Kunt u zich dat voorstellen? Een boete op vooruitgang? Een IT-taks? Tsja."
 
De VVD-politicus zei dat de robot het nieuwe schrikbeeld is van links. "Linkse politici zijn er net zo bang voor als ze eerder waren voor de stoommachine of de computer. En ja, natuurlijk verdwijnen sommige banen door nieuwe technologieën. Maar dat betekent niet dat er minder werk is. Integendeel." 
< Terug