Zelf een website maken, iets voor jou?

Gepubliceerd op 07-11-2016

Door onze partner Yilps

HTML EN DESIGN

Het concept “website” bestaat pas sinds de midden 90’er jaren toen het “world wide web” werd opgericht door Sir. Tim Berners Lee. Hij ontwikkelde “HTML” (Hyper Text Modelling Language) om wetenschappelijke documenten van het CERN in Genève gemakkelijker toegankelijk te maken.

De basis van HTML is niet heel moeilijk zelf te leren. Je kunt bijvoorbeeld gratis een cursus doen op “Code Academy“. Als je die cursus voltooid hebt ben je al in staat een simpele website te maken!

Om een website er echt mooi uit te laten zien moet je echter ook een beetje verstand hebben van Design zodat de website er goed en geloofwaardig uitziet. Hiervoor moet je niet alleen kennis van photoshop en illustrator hebben (of soortgelijke programma’s) maar ook weten welke mogelijkheden er zijn binnen grafisch ontwerp.

Op Udemy staat een uitstekende “Graphic design bootcamp” die daar een goede basis voor legt. Deze cursus kost slechts $15,-  Nu ligt er een gezonde basis om een echte website te gaan bouwen.

CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

Er komt echter nog wat meer bij kijken. Zo willen de meeste mensen graag een CMS (Content Management System). Dit houdt in dat je de tekst, plaatjes en prijzen van je product of dienst in een soort uitgebreide tabel zet, zodat je die makkelijk en snel kunt veranderen wanneer dat nodig is. (en dat je niet elke keer een hele pagina vol met code hoeft te schrijven om een prijs of een plaatje te veranderen).

Om een goed CMS te hebben kun je die zelf schrijven in bijvoorbeeld de programmeer taal PHP. Dat is al een stuk ingewikkelder dan HTML maar zeker geen “rocket science”. Ook voor PHP zijn gratis cursussen op internet te vinden zoals deze. Echter als je daar geen zin in hebt kan je ook een kant en klaar CMS gebruiken zoals WordPress.

Om een website zelf te bouwen in WordPress is echter ook wel wat specifieke kennis nodig. Maar ook daar is veel over te vinden op het internet zoals hier. Als je WordPress eenmaal in de vingers hebt kun je vervolgens ook heel makkelijk “thema’s” uploaden van andere designers. Dat zorgt er voor dat je niet de hele site vanuit niets hoeft te designen. Dat kan een hoop tijd schelen en toch een heel mooi resultaat geven. Kijk daarvoor eens op Themeforest.

ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE

Als je dit allemaal onder de knie hebt, is het nog wel zaak dat je website gevonden wordt op het internet.  Je komt daarvoor aan bij de discipline die Search Engine Optimization of “SEO” genoemd wordt. SEO is ontstaan toen de eerste zoekmachines ter wereld kwamen zoals AltaVista, Yahoo en Google. Omdat het internet een zeer grote (miljarden!) website tellende jungle is, zijn zoekmachines essentieel om je weg te vinden op het internet en het ‘world wide web’.

In eerste instantie werden resultaten gewoon alphabetisch geïndexeerd door de allereerste zoekmachines. Echter slimme websitebouwers maakten websites die qua titel begonnen met een AAA of 000 en dan stonden ze bovenaan elk zoekresultaat. Al snel kwamen zoekmachines erachter dat dit de kwaliteit van de zoekresultaten niet ten goede kwam en besloten ze een soort formule te ontwikkelen die bepaalde welke website boven aan een zoekresultaat pagina kwam.

Google ontwikkelde tot noch toe de mooiste formule (ook wel algoritme genoemd). Dit zagen allerlei slimme computer whizzkids als een mooie uitdaging om deze formule proberen te ‘hacken’ om zo te zorgen dat juist HUN website boven aan de zoekresultaten zou komen. Deze kunst of wetenschap (net hoe je het bekijkt) staat bekend als: SEO.

De beste (en oudste) bron van kennis over SEO komt van Moz.org. En dat is ook de beste plek om te beginnen met leren over SEO. Zie daarvoor bijvoorbeeld dit artikel. Je zult echter snel merken als je begint met het lezen van dit artikel dat het om best ingewikkelde materie gaat. Daarom is er een heel slim (Nederlands) bedrijfje opgestaan die een soort kant-en-klare plugin heeft ontwikkeld die een hoop SEO werk automatiseert. Dit bedrijfje heet Yoast.  Met de Yoast plugin voor WordPress kun je vervolgens vrij snel en efficiënt je website optimaliseren zodat deze een goede kans maakt om gevonden te worden als de juiste zoektermen ingetikt worden in Google.

HOSTING

Echter dan zijn we er nog niet. Een website moet ook gehost en geüpload worden naar het World Wide Web. 

Websites moeten natuurlijk 24/7 365 dagen per jaar bereikbaar zijn voor jouw bezoekers. En daarom zijn er grote datacentra opgericht overal ter wereld waar (website) servers staan die het hele jaar door, dag in dag uit aan staan en gekoeld worden, met reserve stroom en hele grote internet verbindingen zodat zelfs als er een ramp gebeurd, uw website toch overeind blijft. (Het internet is ooit ontworpen om een kernoorlog te kunnen overleven).

Hosting wordt aangeboden in alle soorten, maten en prijzen. Een aantal grote partijen op een rijtje:


Prijzen varieren vanaf 0,50ct/maand tot 500,-/maand afhankelijk van hoeveel schijfruimte uw website in beslag neemt (veel plaatjes en videos nemen meer ruimte in dan alleen tekst).

Ook het aantal bezoekers dat elke dag uw website bezoekt bepaald voor een deel de prijs van een hosting oplossing. Dit fenomeen wordt “bandbreedte” genoemd. En dit zult u vooraf moeten proberen in te schatten.

Tenslotte is het soort en de hoeveelheid service die u verwacht en eist bepalend voor de prijs van de hosting. Dit wordt ook wel SLA genoemd of “Service Level Agreement”. Als uw bedrijf afhankelijk is van klanten die via de website binnenkomen kan dit natuurlijk wel eens zeer belangrijk zijn.

ALTERNATIEVE MOGELIJKHEDEN

Samenvattend is het tegenwoordig dus mogelijk om met vrij weinig geld helemaal zelf een website te designing, te bouwen, te hosten en te managen. Het vereist wel dat je je er grondig in verdiept en waarschijnlijk flink wat tijd in steekt. Omdat niet iedereen bereidt is zoveel tijd te steken in het bouwen en onderhouden van hun website zijn er bedrijfjes ontstaan zoals WixJimdoWeebly enJouwweb die het proces van het bouwen van een website in html geautomatiseerd hebben, waardoor je door een paar simpele vragen te beantwoorden en een paar plaatjes aan te klikken al snel een leuke website kunt opzetten. Vervolgens regelen zij ook de hosting en het uploaden voor je tegen een vast bedrag per maand. De keerzijde is dat je vervolgens vast zit aan deze partijen. Als je deze partij zat bent, ben je ook je website kwijt. Deze “lock in” maakt het vaak onwenselijk voor serieuze, zichzelf respecterende bedrijven die zelfstandig beschikking willen hebben over hun eigen website die vaak zeer belangrijk wordt naarmate het bedrijf groeit.

De service en support is vaak ook zeer slecht of ontbreekt geheel omdat deze partijen geen marge in hun lage maandbedrag hebben om goede mensen aan te kunnen houden die kennis van zaken hebben en uw taal spreken.

Een andere optie is om je website te laten bouwen door een professionele webdesigner. Dit kan een freelancer zijn of een webbureau. Deze nemen al het werk uit handen, maar de kosten zijn hier vaak ook naar. Je moet rekening houden met bedragen van €2000 of meer voordat alles ontworpen, gebouwd en gehost is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de functionaliteiten die je website moet hebben.

Nieuwe partijen in de website markt, zoals Yilps (schaamteloze referentie naar ons product!), positioneren zich tussen deze twee uitersten in, door tegen een laag maandbedrag (vanaf 19,- per maand) al het werk wat komt kijken bij het bouwen van een website uit handen te nemen.

Ja, je leest het goed. Al voor €19,- per maand heb jij een eigen website en wordt alles voor je geregeld. Als lis van ZZPBusinessCard ontvang je bovendien een gratis logo design. Alle informatie over deze aanbieding vind je hier.

Wil je meer informatie over hoe je jouw bedrijf online succesvol kan maken? Download dan het GRATIS eBooek MKB Marketing Voor ZZP'ers.

< Terug