Stopt het gespam van zzpers dan eindelijk?

Gepubliceerd op 13-03-2019
Bijna iedere zzp’er heeft er last van. Telefoontjes van een telefoonaanbieder of een energiemaatschappij met een “schitterende aanbieding” die precies tijdens etenstijd langs de deur komt. De grote boosdoener? De Kamer van Koophandel, die verdient namelijk bakken met geld aan het verkopen van de adresgegevens van zzp’ers aan direct marketing bedrijven. Per 1 juli moet dit voorbij zijn.

De verkoop van adresgegevens voldoet niet aan de privacywet en de Kamer van Koophandel moet dus stoppen met de verkoop van deze gegevens. Erg welwillend was de Kamer van Koophandel niet om te stoppen met de verkoop van adresgegevens. Vooral voor zzp’ers een groot probleem omdat het in veel gevallen om het woonadres gaat. Vorig jaar nog liet de Kamer van Koophandel weten het niet helemaal eens te zijn met alle ophef die al jaren speelt. Dit naar aanleiding van vragen van de NOS. De Autoriteit Persoonsgegevens was er voor nodig om de Kamer van Koophandel tot inkeer te laten komen. 
 
Juichen we te vroeg?
Bij POOQ zijn we op zijn zachtst gezegd nooit fan geweest van de Kamer van Koophandel. In 2015 deden we nog een groot onderzoek onder onze leden en ook die waren over het algemeen geen fan. Ook nu zijn we sceptisch, in de verklaring van de Kamer van Koophandel staat immers geen enkele garantie. Gezien de hoeveelheid geld die verdiend wordt met de verkoop van adressenbestanden vragen wij ons dan ook af of het echt stopt. We zijn hierin niet de enige. Zzp-expert Pierre Spaninks noemt het hele verhaal een wassen neus.    
< Terug