Steeds minder 'echte' ZZP opdrachten

Gepubliceerd op 18-09-2017

Het blijft rommelen rond de wet DBA. Er zou niet gehandhaafd worden tot 1 juli 2018, uit een memo van de belastingdienst zou blijken dat er toch strenger gecontroleerd zou worden en afgelopen vrijdag verklaarde staatssecretaris Eric Wiebes dat bedrijven en zzp’ers zich echt geen zorgen hoeven te maken zolang ze niet kwaadwillend zijn.

Eind goed al goed zou je denken. Helaas, die vlieger gaat voor veel zzp’ers en opdrachtgevers niet op. Al sinds de invoering van de wet DBA is er veel onduidelijkheid en zijn zowel bedrijven als zzp’ers angstig voor naheffingen. Wanneer immers achteraf blijkt dat een zzp’er toch als werknemer wordt gezien moeten bedrijven alsnog werkgeverslasten betalen en zzp’ers komen in de knoop met hun zelfstandige en/of startersaftrek. Ook al drukt Wiebes ons nu op het hart dat het zo vaart niet zal lopen als je te goeder trouw handelt, de schade is voor een deel al aangericht.
 
We beginnen moet goed nieuws. Vanwege de aantrekkende economie zien we een groeiend aantal opdrachten voor zzp’ers op www.pooq.nl. Helaas zien we door alle commotie rond de wet DBA wel een verandering waar veel zzp’ers niet gelukkig van worden. Doordat veel opdrachtgevers het risico op naheffingen willen voorkomen kunnen opdrachten steeds vaker alleen vervuld worden via een detacherings, tijdelijk dienstverband of payroll constructie. Voor de komst van de wet DBA was dit slechts een klein percentage van alle opdrachten maar dit aandeel groeit. Voor zzp’ers een nadelige trend omdat je fiscaal gezien geen zzp’er meer bent als je via een van deze constructies aan een opdracht werkt. Dit kan betekenen dat je als zzp’er in de knoop komt met je urencriterium en daardoor geen recht meer hebt op je zelfstandigen en/of startersaftrek.
Saillant detail is dat we vooral bij opdrachten van de overheid steeds vaker lezen: “Alleen op basis van detachering” of “Zzp'ers moeten bereid zijn een tijdelijk dienstverband aan te gaan voor de duur van de opdracht”. Bij de overheid moeten ze dus weten dat de wet DBA voor schade zorgt bij zzp’ers.  
< Terug