Rechtbank: Burgerservicenummer moet uit btw nummer

Gepubliceerd op 01-04-2019

Nog meer goed nieuws op privacy gebied voor zzp’ers. Nadat de Kamer van Koophandel op zijn vingers werd getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens is het nu de beurt aan de belastingdienst. Waar de KvK moet stoppen met het verstrekken van naw-gegevens aan partijen voor reclamedoeleinden moet de belastingdienst er voor zorgen dat het burgerservicenummer verdwijnt uit het btw-nummer.

Eind vorig jaar gaf de Autoriteit Persoonsgegevens al aan dat de aanwezigheid van het bsn in btw-nummers van zzp’ers in strijd is met de wet. Nu ligt er naast dit oordeel ook een gerechtelijke uitspraak wat handhaving eenvoudiger maakt. Per 1-1-2020 moeten er nieuwe btw-nummers worden verstrekt waar het bsn niet meer in staat. Isabelle Wárlám is de dappere juriste die in 2016 een zaak begon tegen de Belastingdienst/Financiën en met succes.  

Het is de overheid zelf die aangeeft dat het bsn privé is en alleen nodig is voor contact tussen overheid en burger en bij enkele organisaties als dit in de wet beschreven staat. Het burgerservicenummer is een bijzonder persoonsgegeven. Hiervoor gelden extra strenge regels omdat het  privacyrisico's met zich mee brengt. Het is dan ook uiterst merkwaardig dat een zzp’er zijn bsn naar iedere klant mee moet sturen. Het is immers onderdeel van je btw-nummer en dat moet op iedere factuur staan. Zzp’ers proberen er al jaren wat tegen te doen. Door de zaak van Isabelle en het eerdere oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens lijkt het er dan toch van te komen.

< Terug