Iedere zzper straks verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Gepubliceerd op 28-01-2020
Het lijkt er nu toch van te gaan komen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor iedereen. Of je nu zelfstandig bent of in loondienst, dat maakt geen verschil. De regeringspartijen willen toe naar één basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Tot die conclusie komen de partijen. Met 1,3 miljoen zzp’ers vindt men het risico op groto economisch gevolgen en problemen op de arbeidsmarkt te groot. Het komende half jaar worden er plannen gemaakt, volgende week is daar het eerste overleg over. Zelfs de partijen D66 een VVD staan nu achter dit plan.

Dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het over eens. Er is niets mis met een vangnet voor mensen die niet in staat zijn zelf een buffer op te bouwen. Waar het keer op keer fout lijkt te gaan is dat alle zzp’ers over een kam worden geschoren. Zzp’er is inmiddels een containerbegrip geworden. Iedereen die zelfstandig is en geen personeel in dienst heeft wordt op een hoop gegooid. Je kan een interim manager met een uurtarief van € 150,-  natuurlijk niet vergelijken met een zzp’er in de schoonmaak die € 25,- per uur factureert. Er wordt in Den Haag gedaan of alle 1,3 miljoen zzp’ers een enorm risico lopen bij arbeidsongeschiktheid, dat is uiteraard niet het geval. De genoemde interim manager is prima in staat zelf buffers op te bouwen. Er zijn ook tweeverdieners die prima door kunnen als de inkomsten van de zzp’ende van de twee tijdelijk wegvallen. Zo zijn er tal van situaties te bedenken waarbij de arbeidsongeschiktheidsverzekering een onnodige verplichting is.

In Den Haag lijkt men vooral niet te willen wennen aan het feit dat de arbeidsmarkt verandert. Na het debacle met de wet DBA is dit weer een hoofdstuk dat niet in het voordeel van veel zzp’ers spreekt. Het aantal zzp’ers neemt ieder jaar toe en dat lijkt niet te veranderen. Het overgrote deel van deze mensen wil dit zelf. Dat zijn geen zielige mensen die willen dat Den Haag alles voor ze regelt. Ze kiezen voor vrijheid en zijn prima in staat risico’s te analyseren en deze in te dekken. Er zijn een aantal partijen die het liefst terug willen naar de jaren 80, je hele leven in loondienst bij dezelfde werkgever en iedereen lid van de vakbond. De PvdA gaat hier zelfs zo ver in dat ze bedrijven die zzp’ers inhuren extra willen belasten. 

Over de toekomst van de arbeidsmarkt moet uiteraard gesproken worden. Extra belastingen en verplichtingen zijn niet de oplossing voor het “probleem” maar werken eerder averechts. Zzp’ers die genoeg financiële ruimte hebben moeten in alle vrijheid kunnen ondernemen en voor zzp’ers die die ruimte niet hebben moet er een oplossing komen, daar is volgens mij iedereen het over eens.

< Terug