Hoera, de wet DBA!

Gepubliceerd op 28-04-2016

Door onze partner EasyStaff

Nog minder dan een week en de veelbesproken wet DBA gaat definitief de var verklaring vervangen. Eén ding is zeker: de overheid heeft de zelfstandige weer goed onder de aandacht weten te brengen de afgelopen maanden. Of dit in negatief of positief opzicht is, laat ik in het midden.

Als gevolg van de veranderingen merk ik de afgelopen maanden een sterke stijging in de informatiebehoefte van zelfstandigen en opdrachtgevers. Een bewijs hiervan is het aantal seminars en webinars dat wordt georganiseerd over de wet DBA. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat de onduidelijkheden bij zelfstandige en opdrachtgever weggenomen worden. Maar lukt dit wel op tijd? En is dit niet het bewijs van een tekort aan informatievoorziening van de overheid zelf?

 

De overheid heeft zich verkeken op de (administratieve) gevolgen van de wet DBA. Ik citeer uit een mail die wij als payrollorganisatie ontvingen vanuit de Belastingdienst, na het indienen van onze modelovereenkomst; ‘In aanvulling hierop laat ik u alvast weten dat ik momenteel niet in de gelegenheid ben om concrete toezeggingen te doen over wanneer u reactie van mij kunt verwachten. Gelet op de grote hoeveelheid aan DBA-verzoeken die wij tot nu toe hebben ontvangen, zal uw verzoek naar alle waarschijnlijkheid niet worden afgehandeld binnen twee maanden.’

 

De kans is dus klein dat we vóór 1 mei een reactie ontvangen van de Belastingdienst. Wij zijn uiteraard niet de enige partij die deze mail heeft gekregen. Zeer waarschijnlijk gaan veel opdrachtgevers en zelfstandigen dus aan de slag met modelovereenkomsten die (nog) niet zijn goedgekeurd. 

Als payrollbedrijf zijn wij de overheid een bedankje verschuldigd. Een bedankje voor het inzichtelijk maken van de voordelen die payroll biedt en voor alle extra opportunity’s die deze ‘campagne’ met zich meebrengt.

 

Als zelfstandige ben je vermoedelijk minder blij met deze ontwikkelingen. Ik ben daarom benieuwd naar je ervaringen met de belastingdienst en het invoeren van de wet DBA. 

 
Meer weten over Payrolling van EasyStaff? Klik hier.




< Terug