Een brede CAO iets voor zzp-ers?

Gepubliceerd op 15-09-2015

De FNV wil in haar nieuwe plannen ook meer zekerheden voor zzp’ers. Zo stellen zij onder andere minimumtarieven voor. Zitten zzp’ers hier wel op te wachten?

 In de onlangs gepresenteerde plannen van de vakbond komen een aantal punten naar voren die van belang zijn voor de zzp’er. Zo wil de FNV minimumtarieven voor zzp’ers. Daarnaast wil de FNV meebeslissen of iemand een werknemer of een zzp’er is. De vraag is dan natuurlijk, wil de zzp’er dit? De afgelopen jaren is de FNV veel van haar leden verloren omdat deze onder andere zzp’er zijn geworden. Het lijkt er op dat de vakbond deze mensen graag weer terug wilt. Of dit de juiste manier is valt te betwisten.

Het grote probleem is dat de groep zzp’ers te divers is om over een kam te scheren. Een management consultant heeft vaak andere belangen dan een zzp’er in de zorg. Er kan dus best een groep zijn de profijt heeft bij minimumtarieven maar er is zeker ook een grote groep dit niet heeft en dit zelfs als negatief kan ervaren. De opdrachtgever heeft nu immers een minimumbedrag en dat kan de onderhandelingen voor de zzp’er moeilijker maken. Daarnaast zien veel zzp’ers zich als ondernemers en willen zij hun zaken zelf regelen. Dit zagen we al eerder bij het zzp pensioen waar weinig animo voor was.

< Terug