De belastingaangifte, Tips & Tricks

Gepubliceerd op 27-03-2018

De belastingaangifte, we kunnen er weer mee aan de slag. Wellicht zijn enkele van jullie al zo ijverig geweest dat het al gedaan is maar voor de meeste zzp’ers zal het nog op de agenda staan. Doet de boekhouder het voor je, dan is het natuurlijk geen grote zorg. Ga je er zelf mee aan de slag, wat prima te doen is, dan hebben wij enkele tips & tricks.

 
Automatiseer je boekhouding
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, geef een paar euro per maand uit aan een goed boekhoudprogramma. Het maakt alles zoveel makkelijker en overzichtelijker en een dure boekhouder is in veel gevallen niet meer nodig. Bij POOQ zijn we fan van MoneyMonk maar er zijn ook tal van andere fijne programma’s. Een goed boekhoudprogramma bespaart je tijd, en dus geld, en zorgen. Voor 2017 komt deze tipt te laat maar laat 2018 dan een stuk eenvoudiger zijn.
 
Zorg dat je op tijd bent
Je aangifte moet voor 1 mei binnen zijn dan heb je voor 1 juli antwoord. Je kan natuurlijk uitstel aanvragen maar wat veel mensen niet weten is dat je vanaf 1 juli belastingrente gaat betalen. Dit kan tot 19 weken zijn nadat de belastingdienst jouw aanslag heeft ontvangen. Krijg je geld terug van de belasting dan ontvang je geen rente, helaas.
 
Registreer je uren
Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek van € 7280,- moet je minimaal 1225 uur aan de onderneming hebben gewerkt. Dit moet je ook aan kunnen tonen. Ook voor de startersaftrek moet je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan de onderneming besteden.
 
Registreer je kilometers
Veel zzp’ers vergeten de kilometers, die ze met de privéauto voor de onderneming rijden, te registreren. Zonde want deze deze ritten zijn aftrekbaar voor € 0,19 cent per zakelijke kilometer. Maar wat extra mooi is, dit geldt ook voor kilometers die gereden worden met de brommer of de fiets.  
Geen zin om al die kilometers zelf bij te houden in de auto? Kijk dan eens naar onze partner RouteVision
 
Controleer of je in aanmerking komt voor investeringsaftrek
Heb je in 2017 (flink) geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen zoals een computer of gereedschap? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor investeringsaftrek.
Er zijn 3 soorten investeringsaftrek:
kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
energie-investeringsaftrek
milieu-investeringsaftrek
Kijk op de site van de belastingdienst of je in aanmerking komt voor een van de drie.
 
Vergeet geen aftrekposten!
Ze worden nog steeds vergeten, aftrekposten. Zonde want makkelijker kun je ze niet verdienen. De meest bekende zetten we graag nogmaals voor jullie op een rij.
 
Kilometers, zoals hier boven al genoemd
Opleidingskosten, de opleiding moet wel iets toevoegen aan het beroep dat je uitoefent.Horeca, zo lang het doel van je horecabezoek te maken heeft met je onderneming kun je deze kosten voor 80% aftrekken. Internet en (mobiele) telefonie, ook deze kosten kun je aftrekken. Je moet zelf een schatting maken welk percentage van het verbruik zakelijk is. Succes! 
< Terug