Daar gaan we weer, 'Zzp-ers krijgen te veel belastingvoordeel'

Gepubliceerd op 16-11-2015

Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau, was te gast bij BNR. Hij stelt dat zzp’ers te veel belastingvoordeel hebben en dat dit vroeg of laat fout afloopt. Ook bouwen zzp’ers geen pensioen op en is dit over 20 jaar een probleem volgens Teulings. "De kritische grens is nu wel bijna bereikt".   Meer dan alleen inkomstenbelasting

Teulings noemt de groei van het aantal zzp’ers de ‘uitholling van het werknemersschap’ en dat daardoor de belastingen door een steeds kleinere groep worden gedragen. Teulings vergeet echter te melden dat zzp’ers geen recht hebben op allerlei voorzieningen als de WW en de WIA. Ze kosten dus ook minder geld en het is daarom ook niet vreemd dat zij minder afdragen. Daarnaast dragen zzp’ers btw af en zorgen zij voor een opleving van de economie. Teulings stelt ook dat het pensioenstelsel steeds meer onder druk komt te staan. Dit omdat steeds meer mensen zelfstandig worden en dus niet deelnemen aan een pensioen.  “Wat moet je met grote groepen mensen die geen pensioen hebben? Over 20 jaar wordt dat een heel groot probleem.” aldus Teulings. Hij gaat er gemakshalve vanuit dat er zonder pensioen geen leven is. Natuurlijk is er een (kleine) groep die zijn zaken niet voor elkaar heeft, die is er nu immers ook. Daar moet naar een oplossing voor worden gezocht. Een groot gedeelte van de zzp’ers is echter prima in staat zelf voor de oudedagsvoorziening te zorgen. Er zijn tal van mogelijkheden, naast het pensioen, die voor een prettige oude dag zorgen. Zo staat er bijvoorbeeld 36 miljard euro op de spaarrekening van zzp’end Nederland, volgens de laatste cijfers van ZZP barometer.    

De ene zzp’er is de andere niet

Kun je met een miljoen zzp’ers nog wel over “de zzp’er” spreken is de vraag. In de situatie die Teulings aanhaalt wordt er vooral gekeken naar de laagbetaalde (schijn)zzp’er. Net als bij werknemers het geval is leveren die de staat inderdaad minder of geen geld op. Tegenover die zzp’ers staat ook een hele groep die succesvol is, veel omzet heeft en een goede buffer voor de oude dag weet op te bouwen. In deze discussie wordt deze groep bijna altijd “vergeten”. Het is deze groep die van groot belang is voor de Nederlandse economie. De economie en werk is aan het veranderen. Men kiest er niet langer voor om bij een baas te blijven werken maar men wil meer vrijheid.  Zoals iedere verandering brengt ook deze verandering problemen met zich mee. Wat we volgens mij niet willen is terug naar het oude maar laten we kijken naar oplossingen voor het nieuwe.

Bron: ZZP Barometer

< Terug