Als zzp er een BV oprichten

Gepubliceerd op 17-10-2016

Door onze partner FIRM24.

Als je als ondernemer serieuze plannen hebt kun je er eigenlijk niet omheen: de BV. Het werkpaard van de Nederlandse economie. Zodra je risico’s toenemen of je omzet boven de € 100.000,- per jaar wordt moet je eigenlijk zo snel mogelijk je VOF of je eenmanszaak omzetten in een BV. Je schermt je privé financiën af van je onderneming en je kunt gebruik maken van fiscale voordelen.

Wat is een BV?

Wanneer je een BV gaat oprichten, start je daarin je eigen bedrijf. Maar een eigen bedrijf starten, is niet automatisch hetzelfde als een BV starten. Een BV, “Besloten Vennootschap”, is één van de rechtsvormen die je kan kiezen. Een BV heeft iets wat andere rechtsvormen niet heeft: Rechtspersoonlijkheid. De BV gaat zelf verplichtingen aan, in plaats van jij als  aandeelhouder of bestuurder van de BV. Ja, aandeelhouders, want een BV heeft het kapitaal verdeeld in aandelen. In de standaard situatie is er aan elk aandeel een winstrecht en een stemrecht gekoppeld.

Waarom een BV oprichten?

Aansprakelijkheid in een BV
Er komt een hoop bij kijken om een eigen onderneming te beginnen. Je gaat contracten aan en je loopt risico’s. De mate van risico is van je onderneming afhankelijk. Je aansprakelijkheid voor deze risico’s is afhankelijk van je rechtsvorm. Heb je gekozen voor een eenmanszaak of Vof? Dan ben je sowieso privé aansprakelijk voor schulden en claims. Dat betekent dat ook jouw privé bezittingen, zoals bijvoorbeeld je huis of je huwelijksgemeenschap, vatbaar is voor beslag door schuldeisers. Een BV heeft rechtspersoonlijkheid en kan hierdoor zelf verplichtingen aangaan. Gaat het onverhoopt mis, dan kunnen schulden en claims verhaald worden op de BV maar niet op jouzelf. Een voorwaarde is wel dat jij (en het bestuur) geen wanbeleid hebben gevoerd, want dan kan het wel zo zijn dat je privé aansprakelijk bent.
 
Investeerders aantrekken gaat eenvoudiger met een BV
Ben je een ambitieuze starter en zou je graag investeerders aan willen trekken voor jouw onderneming? Dan is de rechtsvorm BV een must. Een investeerder wil namelijk aandelen hebben in jouw onderneming, als wederprestatie voor de geldlening die hij je verschaft. Dat kan niet bij een eenmanszaak of VoF. Hij zou als vennoot kunnen intreden in een VoF, maar dat is een veel te groot risico voor een investeerder.
 
Belastingvoordeel BV
Of een BV belastingtechnisch voordeliger is, is afhankelijk van de winst die je maakt. Hier is echter geen vast bedrag voor te geven aangezien er veel factoren mee spelen en dit van onderneming tot onderneming moet worden bekeken. Bij hoge jaarwinsten is een BV fiscaal aantrekkelijker omdat je dan minder hebt aan de fiscale voordelen van een VoF of eenmanszaak. Wil je wel enigszins een richtlijn, dan moet je aan een kantelpunt denken van ongeveer €70.000. Maar nogmaals, laat een professional hier even naar kijken.
 
Wat zijn de voordelen van een BV?
- Achterliggende aandeelhouders en bestuurders zijn beschermd tegen privé aansprakelijkheid.
- Fiscaal voordeel. Wanneer je een succesvolle onderneming op gaat zetten kan het fiscaal voordeliger zijn om een BV op te richten in plaats van een eenmanszaak.
- De BV kun je op heel veel verschillende manieren opzetten. Een holdingstructuur en een coöperatie zijn aantrekkelijke BV varianten voor startups. 
- Een BV heeft een professionele uitstraling. Een BV is wettelijk aan regels gebonden. Voor een eenmanszaak geldt dit veel minder. Voor derden komt een BV dus een stuk betrouwbaarder over. Een BV zal dus het vertrouwen van de buitenwereld versterken en daarmee ook de kans dat ze met jou in zee willen gaan.
 
Wat zijn de nadelen van een BV?
- De kosten bij het oprichten
- Je moet naar de notaris voor een akte
- Je moet statuten opstellen
 
Hoe werkt een BV oprichten?
Een BV oprichten betekent een trip naar de notaris, wachten op de concept akte, naar de bank en naar de KvK om je in te schrijven. Het is al met al een tijdrovend proces. De online wereld is een snelle wereld en dat geldt dus ook voor online een BV oprichten. We geven je hier een duidelijk stappenplan van hoe je bij FIRM24 een BV opricht.
 
1. Je levert online de gegevens aan en betaalt via iDeal / Paypal
2. Je ontvangt in jouw dashboard een Volmacht en een Personal Data Card.
3. Je gaat met deze documenten en legitimatiebewijs langs bij de notaris voor het legaliseren van de handtekening die aldaar op de volmacht wordt gezet.
4. Notaris stelt een finale conceptakte op en zet deze klaar in jouw online dashboard. (Let op: sommige notarissen zetten al een finale conceptakte online, voordat de gelegaliseerde volmacht binnen is)
5. Je ontvangt een mail hierover en dient de conceptakte te bekijken en goed te keuren. Wijzigingen kunnen dan nog worden doorgegeven.
6. Notaris belt nog met alle aandeelhouders en bestuurders.
7. Notaris ondertekent oprichtingsakte en biedt de stukken ter inschrijving aan bij de KvK. BV is opgericht!
8. Notaris zet afschrift oprichtingsakte en uittreksel online in jouw online dashboard.
9. Officieel afschrift oprichtingsakte en het originele aandeelhoudersregister worden ook nog per post verstuurd door de notaris.
 
Wat kost een BV oprichten?
Een BV oprichten kan flink in de kosten lopen en tijdrovend zijn. Dit komt vaak door een dure notaris. Online een BV oprichten scheelt flink in kosten en in tijd. En ook tijd is geld. Bij FIRM24 richt je eenvoudig, snel en 100% digitaal je BV op vanaf €265!
Als lid van ZZPBusinessCard ontvang je boven op deze toch al scherpe prijs nog eens extra voordeel. Bekijk de aanbieding hier.
 
< Terug